Illustration: Stina Wirsén
BFUF har beslutat om två nya forskningsprojekt.
– BFUFs styrelse har med stöd av vårt vetenskapliga råd fattat beslut om två intressanta projektidéer som ligger i tiden. Båda belyser hur platser kan utvecklas och förstärkas genom gastronomi, dryck och mat, berättar Stina Algotson, vd på BFUF.
Det första projektet ska undersöka idén om att mat förmedlar tillhörighet, minne och gemenskap inom platsbaserad turism och destinationsutveckling. Det andra ska belysa Sverige som nytt vinland och hur svenskt ”terroir” kan vara en grund i destinations- och platsutveckling.
Utlysningens tema Genius loci – platsens själ, handlar om kultur, människor, känslor, stämningar och attityder kopplade till en plats samt den kulturella och historiska kontext som formar platsens identitet. Platsens själ förbinder de påtagliga och immateriella komponenterna i miljön och skapar platsens essens och unika karaktär.
Mer information
Tema för utlysningen 2025 var:
Genius loci – platsens själ
Beslutade projekt
Smaken av själen och platsen: Kulinarisk stämning, maträttvisa och platsens själ på svenska destinationer
Lärosäte: Kungliga Tekniska högskolan, KTH
Belopp: 2 700 000 kronor
Vindestination Sverige: Att forma en ny själ för platsen genom framväxande turismlandskap
Lärosäte: Stockholm Business School, Stockholms universitet
Belopp: 2 600 000 kronor
Ladda ner pressmeddelandet här.
Mer information om utlysningen finns här.