Kunskapsforum 2025 – Forskning en investering i framtidens besöksnäring

Besöksnäringen. Så mycket mer än semester, upplevelser och avkoppling. Det blev väldigt tydligt på NATUs och BFUFs kunskapsforum i oktober. Näringen har en viktig roll i samhällsutvecklingen. För demokrati och möten i en polariserad värld, för hälsa och social hållbarhet, för levande landsbygd, hållbara destinationer och företag. Därför är forskning om och utveckling av besöksnäring och turism så viktigt.

Närmast i bild Eva Dunér, Visita, ledamot BFUF och Jonas Siljhammar, Visita, vice ordf. BFUF).
Foto: Emmelie Blom

Under två dagar samlades vi cirka 50 personer i vackra Måltidens Hus, Campus Grythyttan vid Örebro universitet. Kockar, forskningsfinansiärer, forskare från nio svenska lärosäten, servitörer, regionalt turismansvariga, företag i branschen, arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer var på plats. Restaurang- och hotellhögskolan stod för det utomordentliga värdskapet.

Instruktioner för kvällens middag. Foto: Emmelie Blom

Branschens arbetstagar- och arbetsgivarrepresentanter, Eva-Lotta Ramberg, HRF, och Jonas Siljhammar, Visita, båda i BFUFs styrelse, poängterade besöksnäringens viktiga roll i samhällsutvecklingen. Den är inte bara jobb- och integrationsmotor, den omfattar flera hållbarhetsdimensioner; ekonomisk, klimatmässig och social och är viktig ur ett säkerhets- och beredskapsperspektiv. De efterlyser satsningar på forsknings- och innovation som undersöker och påvisar hur besöksnäringen kan ta en roll i utvecklingen av väl fungerande och attraktiva samhällen.

Helene Östberg, Visit Skåne, informerade om Nationell innovationsagenda 2025–2030 för offentliga aktörer som tagits fram inom ramen för samarbetsplattformen Smartare tillsammans. Där ingår bland andra Tillväxtverket, Visit Sweden och Regionala nätverket för besöksnäring och turism (RNBT). Syftet med agendan är att stärka samverkan och innovationskraft hos offentliga aktörer inom svensk turism och besöksnäring.

Tre forskningsfinansiärer; Formas (Emma Gretzer), KK-stiftelsen (Eva Schelin) och Familjen Kamprads stiftelse (Anna Carlström) såg besöksnäringens potential, önskade dialog och menade att det finns goda möjligheter till finansiering av forskningsprojekt inom deras utlysningar och forskningsprogram. 

Forskarnas vardag består till alltför stor del av att söka medel. Det menade, Maria Lexhagen, Mittuniversitetet, Jonatan Leer, Örebro universitet och Eva-Maria Jernsand, Göteborgs universitet. De berättade inlevelsefullt om utmaningarna; ”Vi är i en svår situation då anslagen sjunker och kraven på extern finansiering ökar.” ”Tiden vi lägger på att göra ansökningar är insane.” ”Det finns en matchningsutmaning mellan forskare och näringsliv.” En av deras slutsatser var att turismforskning behöver särskilt öronmärkta medel.

Eva-Maria Jernsand, Göteborgs universitet, Jonatan Leer, Örebro universitet och
Maria Lexhagen, Mittuniversitetet. Foto: Emmelie Blom

Strawberry behöver anställa 60 000 personer kommande år, berättade Christian Lundén, ansvarig för strategiska partnerskap och innovation. En viktig del för att attrahera och behålla personal är att utvecklas, därför investerar Strawberry i FoU och har projekt med flera lärosäten. ”Vi vill vara först, och testa nya saker.” 

Christian Lundén, Director Strategic Partnerships, Strawberry. Foto: Emmelie Blom

Sara Staffare och Carl Johan Granqvist vid Bredsjö Mjölkfår gör två sorters lagrad ost av mjölk från sina 120 får. Ostarna är prisvinnare och eftertraktade. Deras vision är att inte vara innovativ, de vill inte utöka sortimentet. Företaget växer inom turism i stället, gården har numera både café och bistro och har blivit ett populärt besöksmål. ”Vår absolut viktigaste tillgång är det öppna landskapet.” 

Sara Staffare och Carl Johan Granqvist, Bredsjö Mjölkfår. Foto: Emmelie Blom

Martin Berg är en tidig förespråkare för den nya nordiska matrörelsen och hållbar matlagning. Martin är kocken och kreatören bakom Arket Café – ett hållbart, nordiskt och globalt cafékoncept. Han har tidigare arbetat hos Mathias Dahlgren och är grundare av Berget – en byrå där gastronomi möter hållbarhet och forskning. Han menade att ett förändrat matsystem är avgörande för en hållbar framtid. ”Vi vet det sedan länge och forskningen visar det. Om vi inte skapar matupplevelser som smakar gott så är det svårt att få till en förändring av den större massan.”

Robert Brummer vid Centrum för Mat och Hälsa, Örebro universitet berättade om Food and Health Center som inrättades vid lärosätet i somras. Visionen är att hållbart producerad mat med hälsofördelar ska vara konsumentens förstahandsval. Forskning, utbildning och samverkan är vägen dit. Anna-Karin Quetel berättade hur PLATE – forskningscentrumet för resilienta måltider vid Stockholms Resilience Centre, Stockholms universitet, vill bidra till ett riktigt lyft för hela måltidsbranschen.

På scen fanns också Marina Nilsson, HRF och Peter Thomelius, Visita, som ansvarat för kartläggningen av besöksnäringens kompetensbehov 2025. Den visar att 137 000 personer behöver ny- eller ersättningsrekryteras de närmaste tre åren.

Malin Zillinger, Lunds universitet och Dieter Müller, Umeå universitet har gjort en djupdykning i svensk besöksnäringsforskning sedan 2010. ”Det kommer att krävas att alla forskningsfinansiärer höjer sina ambitionsnivåer, och att svenska turismforskare orienterar sig mot nya frågeställningar för att säkerställa en fortsatt positiv utveckling av turismforskningen i Sverige”, var deras slutsats. Deras undersökning kommer att finnas med i BFUFs kartläggning av besöksnäringsforskning 2025 som publiceras i februari nästa år.

Det blev många vackra och viktiga ord om vikten av forskning och innovation i besöksnäringen, resurser och brist på dem, samarbeten, dialog, svårigheter, frustrationer och glädjeämnen. Allt sammanfattas väl av vårt Revealing Meal, då vi gestaltade och skapade en måltidsupplevelse tillsammans. Alla deltog med sin tolkning av ett specifikt ord, vilket vi uttryckte i fem prylar ur det fantastiska rekvisitaförrådet. I tystnad hämtade vi och placerade dessa gruppvis vid bord för sex personer. På uppmaning skalade vi, fortfarande i tystnad, respektfullt av till en estetisk, sammanbunden essens. Så går gott och innovativt samarbete till. Vi har det i oss, vi i besöksnäringen. 

Revealing Meal. Foto: Emmelie Blom

BFUFs och NATUs kunskapsforum 2025

Tid och plats
23–24 oktober, Måltidens Hus i Norden, Campus Grythyttan, Örebro universitet

Restaurang- och hotellhögskolan (RHS) stod värd. Inbjudna var bland andra NATUs medlemmar, branschrepresentanter och forskningsfinansiärer.

Dokumentation
Ta del av presentationer och program här.

Medverkande
Anna Carlström, Familjen Kamprads stiftelse
Anna-Karin Quetel, PLATE, SRC Stockholms universitet
Annika Göran, Örebro universitet
Carl Johan Granqvist, Bredsjö Mjölkfår
Christian Lundén, Strawberry
Dieter Müller, Umeå universitet
Emma Gretzer, Formas
Erik Löfmarck, Örebro universitet
Eva Fohsletdt, BFUF
Eva Schelin, KK-stiftelsen
Eva-Lotta Ramberg, Hotell- och restaurangfacket, ordf. BFUF
Eva-Maria Jernsand, Göteborgs universitet
Helene Östberg, Visit Skåne
Jonas Siljhammar Visita – svensk besöksnäring, vice ordf. BFUF
Jonatan Leer, Örebro universitet
Lars Eriksson, Örebro universitet
Malin Zillinger, Lunds universitet
Maria Lexhagen, Mittuniversitetet
Marina Nilsson, HRF, ledamot BFUF
Martin Berg, Berget AB 
Peter Thomelius, Visita, ledamot BFUF
Robert Brummer, Centrum för Mat och Hälsa, Örebro universitet
Sara Staffare, Bredsjö Mjölkfår
Stina Algotson, BFUF
Ute Walter, NATU
Åsa Öström, Örebro universitet

Fler Nyheter