Vintillverkning är resurskrävande och har stor klimatpåverkan under både framställning och hantering. Druvorna odlas under lång tid, efter skörd ska de jäsa, lagras, buteljeras i nytillverkade glasflaskor och transporteras långväga. En faktor som ökar vinets klimatpåverkan ytterligare är att stora mängder friskt vin destrueras varje år.
I utvecklingsprojektet Återvin visar universitetslektor Anders Crichton-Fock hur vinet kan räddas från ödet att förstöras genom att tillämpa något av de fyra steg han utvecklat för att minska vinsvinn i besöksnäringen. Anders har byggt upp ett laboratorium på Fotografiska museet i Stockholm. När vinerna kommer till labbet gör Anders en första analys av vinets kvalitet, status, smak, doft, textur och komplexitet. Utifrån denna kan han bestämma vilket av de fyra stegen som bör tillämpas för att skapa ett ”nytt” vin.
Läs mer om projektet Återvin här.
Praktisk information
Se masterclassen ”Återvin – minskat vinsvinn i besösknäringen” på BFUF Play (26 min) och På två minuter här.
Medverkande
Anders Crichton-Fock, forskare vid Örebro universitet, Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan och Grythyttan Culinary Science & Innovation,
Jonas Siljhammar, vd Visita,
Malin Ackholt, förbundsordförande HRF samt
Eva Fohlstedt, kommunikationsansvarig BFUF.
Läs mer om projektet Återvin här.