Återvin

Minskat vinsvinn i besöksnäringen

Mat och dryck | Hållbarhet
Masterclass
På två minuter

Vintillverkning är resurskrävande och har stor klimatpåverkan under både framställning och hantering. Druvorna odlas under lång tid, efter skörd ska de jäsa, lagras, buteljeras i nytillverkade glasflaskor och transporteras långväga. En faktor som ökar vinets klimatpåverkan ytterligare är att stora mängder friskt vin destrueras varje år. 

I utvecklingsprojektet Återvin visar universitetslektor Anders Crichton-Fock hur vinet kan räddas från ödet att förstöras genom att tillämpa något av de fyra steg han utvecklat för att minska vinsvinn i besöksnäringen. Anders har byggt upp ett laboratorium på Fotografiska museet i Stockholm. När vinerna kommer till labbet gör Anders en första analys av vinets kvalitet, status, smak, doft, textur och komplexitet. Utifrån denna kan han bestämma vilket av de fyra stegen som bör tillämpas för att skapa ett ”nytt” vin.

Medverkande: Anders Crichton-Fock, forskare vid Örebro universitet, Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan och Grythyttan Culinary Science & Innovation, Jonas Siljhammar, vd Visita, Malin Ackholt, förbundsordförande HRF samt Eva Fohlstedt, kommunikationsansvarig BFUF.

Läs mer om projektet Återvin här.

Fler filmer

Se fler filmer