Erfarna hantverkare gör hela tiden och medvetet olika sinnliga bedömningar, och därigenom lyckas de med sitt hantverk.
Restauranghantverk med alla sinnen är ett inspirations- och utbildningsmaterial för elever och lärare på YH-utbildningar och yrkesgymnasium med inriktning kök och servering. Materialet består av en lärarhandledning med målgrupp lärare och fem korta filmepisoder med målgrupp elever.
Ambitionen är att materialet ska vara ett stöd för lärare som på ett konkret sätt vill ge sina studerande/elever lust, nyfikenhet och verktyg att medvetet utforska betydelsen av sinnena när de utvecklar sitt hantverk och sin framtida profession.
Målet är att studerande/elever ska:
förstå att hantverk består av både teoretisk och kroppslig kunskap och träning,
få uppleva hur alla sinnen kan tränas,
bli medveten om den egna förmågan att använda sinnena för observation och analys,
uppleva och förstå effekten av att använda sinnena medvetet samt
förstå betydelsen av sinnena syn, doft, smak, hörsel och känsel för att kunna utföra sitt restauranghantverk.
De fem inspirationsfilmerna:
1. Mise en place för hantverk och värdskap
2. Tiden och rummet
3. Smak och doft
4. Konsistens och material
5. Öga för estetik
Restauranghantverk med alla sinnen, både filmer och handledning, är baserade på Lars Erikssons forskning om hantverk och estetisk gestaltning vid Örebro universitet.