Yrkeselever inom hotell och restaurang om sexuella trakasserier och vad utbildningarna kan göra
Att motverka sexuella trakasserier är en strategiskt viktig fråga för både företagen och besöksnäringen som bransch. Det är en fråga om jämställdhet, attraktivitet och lönsamhet.
Forskarna Maria Hedlin och Eva Klope har intervjuat elever inom gymnasieskolans hotell- och turismprogram samt restaurang- och livsmedelsprogram. Deras mål har varit att förstå hur elever upplever de sexuella trakasserier som kan förekomma från gäster. Erfarenheter från unga som utbildar sig för ett arbete inom besöksnäringen kan bidra till ökad förståelse för vad utbildningar, företag som tar emot praktikanter och andra arbetsgivare kan förbättra för att bli en mer attraktiv bransch.
Forskningen bidrar med kunskap om hur utbildningarna kan arbeta förebyggande. I rapporten och Masterclassen MAN BLIR PAFF summeras deras resultat och rekommendationer.
Medverkande: Maria Hedlin, professor och Eva Klope lektor, båda i pedagogik vid Linnéuniversitetet, Caroline Swahn, förstelärare och programansvarig på restaurang- och livsmedelsprogrammet, Kungsmadskolan i Växjö och Peter Thomelius, chef kompetensförsörjning, Visita.